RADET a solicitat repornirea sistemului de alimentare cu agent termic

     RADET DA DRUMUL LA CALDURA

     RADET a solicitat ELCEN, repornirea sistemului de alimentare cu agent termic pentru incalzire catre consumatorii urbani din Municipiul Bucuresti incepand cu data de 18 aprilie 2017, ora 22.00. Solicitarea a avut in vedere prognoza meteo din perioada urmatoare, care indica temperaturi medii sub 10 grade. Măsura a fost dispusă pentru a asigura confortul cetatenilor si conditiile optime de temperatură in locuinte.

       Mai mult, RADET, prin Primaria Municipiului Bucuresti, va solicita Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene modificarea legislatiei privitoare la furnizarea si oprirea energiei termice, astfel incat confortul locuitorilor Capitalei sa fie asigurat in mod continuu pe intreaga perioada a anului. In acest sens, este necesara adaptarea legislaţiei actuale la noile conditii meteorologice din ultimii ani, cu variatii mari de temperatură intre zi si noapte, sau schimbari bruste de temperatura de la o zi la alta, in perioadele de pornire si oprire a sistemului.

      In cazul asociatiilor de proprietari care nu doresc deschiderea vanelor aflate in subsolul imobilelor, reprezentantii legali trebuie sa anunte in scris acest lucru, urmand ca pe site-ul regiei, sa fie afisata si actualizată lista tuturor asociatiilor care raman inchise.

Madalina DinuRADET a solicitat repornirea sistemului de alimentare cu agent termic
Citeste...

Inchiderea sezonului de incalzire 2016-2017 in Bucuresti

radet anunta oprirea energiei termice in bucuresti - asopro

Avand in vedere evolutia temperaturilor din luna martie, RADET anunta incheierea sezonului de incalzire 2016-2017. Astfel, incepand cu data de 4 aprilie 2017, compania a initiat procedurile de oprire a furnizarii energiei termice catre consumatorii racordati la sistemul centralizat al Municipiului Bucuresti.

Reprezentantii RADET subliniaza faptul ca oprirea se va face progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare si inchiderea instalatiilor catre consumatori.

Obiectivele speciale, spitale, crese, scoli, gradindite, fac exceptie de la aceasta masura. Sistarea serviciilor se va face la solicitarea scrisa a institutiilor.

Madalina DinuInchiderea sezonului de incalzire 2016-2017 in Bucuresti
Citeste...

Documente utile

      Asociatiile de proprietari reprezinta o forma de asociere nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu, are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care. Astfel,  activitatea din cadrul unei asociatii reprezinta un proces cotinuu care se va desfasura pentru proprietar si impreuna cu acesta.

       Fiecare asociatie  trebuie sa se caracterizeze prin corectitudine si transparenta. Astfel pentru fiecare actiune intreprinsa de membrii asociatiei trebuiesc completate mai multe cereri care vor fi pastrate in arhiva. Mai jos puteti accesa mai multe modele de cereri precum:  somatie de plata, inscriere in cadrul unei asociatii, restituirea fondului de rulment, constatatie la calculul intretinerii etc.

CERERE DE INTRODUCERE LA PLATA CHELTUIELILOR PE PERSOANA-

CERERE DE SCUTIRE LA PLATA CHELTUIELILOR PE PERSOANA PENTRU COTELE DE INTRETINERE- 

Cerere-Contestatie-Calcul-Intretinere- asopCerere-de-inscriere-in-Asociatia-de-Proprietari- 

Cerere-Restituire_Fond_Rulment- 

Somatie-de-Plata-Asociatie-de-Proprietari- 

Referat necesitate-

Madalina DinuDocumente utile
Citeste...

Copiii mai mici de 3 ani pot fi scutiti de plata intretinerii la bloc

asopro- copiii sub 3 ani scutiti de la intretinere

     In luna martie 2017, Camera Deputatilor a aprobat modificarea articolului 47 din Legea 230/ 2007, care prevede ca toti copiii mai mici de  3 ani pot fi scutiti de la plata anumitor cheltuieli de la bloc.

        Atentie!  Acesta actiune nu este obligatorie pentru Asociatiile de proprietari, ramanand la atitudinea Adunarii Generale, deoarece in textul legii este folosit cuvantul “pot”, care nu reprezinta o obligativitate.

    Cheltuielile de la care pot fi scutiti copiii mai mici de 3 ani:

– Serviciile de salubrizare

– Diferentele de Apa ( daca in cadrul Asociatiei dvs acestea se calculeaza in functie de numarul de persoane prezente)

– consumul de gaze

– energie electrica pe casa scarii

– energia electrica aferenta ascensorului

In forma initiala, proiectul de lege prevedea si modificarea art. 49 din lege, potrivit caruia termenul maxim de plata a contributiei la cheltuielile asociației sa fie de 30 de zile. Aceasta prevedere a fost insa eliminata.

Modificarea legii 230 din 2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari- Martie 2017- PDF

Madalina DinuCopiii mai mici de 3 ani pot fi scutiti de plata intretinerii la bloc
Citeste...

Ghid pentru asociatiile de proprietari » Cap. V – Repartizarea cheltuielilor

­

Unul dintre aspectele mai putin placute ale vietii la bloc il reprezinta  achitarea intretinerii, potrivit listei de plata a cheltuielilor asociatiei, afisata la avizier. Fiecare locatar plateste in functie de consumul pe care l-a avut in repectiva luna, de persoanele care locuiesc in garsoniera/ apartament sau de suprafata utila a proprietatii. Repartizarea cheltuielilor si a obligatiilor financiare pentru fiecare proprietar se afla in sarcina  administratorului.

           

  Potrivit legii 230/ 2007, in cadrul asociatiilor de proprietari exista cheltuieli precum:

1. Cheltuieli pe numar de persoane:

2. Cheltuieli pe consumuri individuale

3. Cheltuieli pe cota-parte indiviza

4. Cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate de  catre asociatia de proprietari

5. Cheltuieli pe consumatori tehnici

         In prima partea a anului 2016, Guvernul a adoptat proiectul de lege prin intermediul caruia asociatiile de proprietari:

 prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul in urma căreia au rezultat sumele lunare de plata ale proprietarilor.

Modalitatea de calcul va contine si va arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari.”

(Art. 48(1) Legea nr. 17/ 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.230/ 2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari)

 

Speram ca tabelul urmator sa va ajute in intelegerea  cadrului legislativ :

Cheltuieli in cadrul

Asociatiei de Proprietari

Mod de repartizare
Consum de apa rece, apa calda Potrivit consumului declarat de locatar
Diferente de apa rezultate intre consumul inregistrat de contorul de bransament si suma consumurilor declarate de catre locatari

Se stabileste la nivel de asociatie, in cadrul sedintelor Adunarii Generale:

A. pe numar de persoane

B. pe cota parte indiviza

C. pe apartament

Energia termica pentru incalzire aferenta apartamentelor bransate la sistemul centralizat de furnizare a incalzirii, care nu au montate repartitoare -Potrivit Ordinului 343
Energia termica pentru incalzire aferenta apartamentelor care au montate repartitoare – Pe apartament, potrivit facturii emise de către firma de repartitoare cu care asociatia de proprietari are incheiat contract de prestari servicii
Servicii de salubrizare – Proporţional cu nr. de persoane
Consumul de energie electrică aferent instalaţiilor comune -Proporţional cu nr. de persoane
Consumul de energie electrica aferent ascensorului

-Proporţional cu nr. de persoane

* OBSERVATIE! Prin hotararea Adunării Generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din cladirile fara mezanin!

Cheltuieli de intretinere, reparatii a partilor comune (inclusiv ascensor)

–  cota parte indiviza

 Salarii personal  curatenie – cota parte indiviza
 Salariile personal angajat (administrator, presedinte, cenzor) –  cota parte indiviza
Materiale consumabile si alte cheltuieli administrative –  cota parte indiviza
Cheltuieli cu deratizarea, dezinfecţia si dezinsecţia partilor comune – cota parte indiviza
Madalina DinuGhid pentru asociatiile de proprietari » Cap. V – Repartizarea cheltuielilor
Citeste...